Historia

Ruokaravintola oli harvinaisuus Jyväskylässä vuonna 1963, kun Sirkka Parviainen perusti nuoruuden hulluudessaan kaupunkiin kahvila-ravintolan. Hän halusi paikan, jossa soitettaisiin jazzia sekä samalla voisi nauttia kotoisaa hyvin valmistettua ruokaa.
. . . . . .

Kissanviikset on sijainnut alusta lähtien Puistokadulla. Ravintolasta kehittyi nopeasti sekä jyväskyläläisten että turistien suosikkipaikka. Jyväskylän Kesän aikaan intellektuellit ja jazz-harrastajat valtasivat paikan, meno oli silti mutkatonta. Lapinmatkaajien oli helppo piipahtaa Viikseen, koska 1960-luvulla nelostie kulki vielä Jyväskylän halki Puistokatua pitkin. Suurajojen aikaan ravintolapaikkoja olisi saanut olla tuplaten.

Nimen keksiminen ravintolalle oli vaikeaa, ja lopulta tuskastuminen “voihan kissanviikset” tuotti ahaa-elämyksen. Kissanviikset sai rinnalleen sisarukset Topikatin ja Katinhännän sekä Mummin Pullapuodit, joissa leivottiin ravintoloihin tuoreita sämpylöitä ja leivonnaisia. Sisarravintolat ovat jo kadonneet Jyväskylästä, mutta Viikset tunnetaan yhä erityisesti lankkupihvistä ja talon leivästä. Sirkan filosofian mukaan ravintolan on oltava erilainen ja hyvä – ei keskinkertainen. Ravintolan sisustukseen ja ruokalistoihin hän haki vaikutteita matkoiltaan ja lukemalla kasoittain sekä keittokirjoja että ruokalehtiä. Kissojen ympärille on ollut hauska rakentaa viihtyisää ja humoristista miljöötä.

Sirkka Parviainen myi yrityksensä 1980-luvun lopulla. Äidillinen johtamistyyli vaihtui kylmän bisneksen tekemiseen eivätkä asiakkaat hyväksyneet muutoksia. Oman osansa vaikeuksiin toivat lamavuodet. Viiksen entiset työntekijät halusivat palauttaa vanhan “kissahengen”, ja he ottivat ravintolan hoitaakseen vuonna 1993. Vanhaan palaaminen ei ollut ongelmatonta, mutta uusille yrittäjille on ollut tärkeää säilyttää Sirkan luoma kissaravintoloiden tunnelma sekä kehittää sitä edelleen.

Jazz ei ole soinut enää vuosikymmeniin Kissanviiksessä, mutta jo yli 60 vuoden ajan ravintola on tarjonnut maukasta ruokaa vatsan täydeltä, persoonallisen sisustuksen ja kodikkaan ilmapiirin, jota ketjuravintoloista ei löydy. Tänä päivänä monet nuoret perheet kertovat käyneensä jo vanhempiensa kanssa sunnuntailounaalla Viiksessä.

Ajat muuttuvat – hyvä ruoka pysyy.

Kissanviiksien logo